fbpx

Klimahandledag

Leg med maden

- Lær dit barn at spise grønt
Download opskriftbog her
 

Ernæringsekspert Rikke Hoffmann er til dagligt ansat til at lave mad til 45 børn i udflytterbørnehaven Riiset. I børnehaven spiser de ikke kød, men fisk:

Jeg savner ikke at lave mad med kød, fordi der er så mange andre alternativer, siger Rikke Hoffmann. 

På trods af, at man ingen kød spiser i dagtilbuddet, er det ikke et problem med at tilføre nok protein, da der er meget protein i linser, bønner og æg. Og prisen er rørende: Rikke serverer 3 retters grøn mad dagligt til 12 kr. pr. kuvert.

Det skyldes blandt andet, at kommunen har en god indkøbsaftale, men også at hun bruger alle de ingredienser, hun har. Meget lidt bliver smidt ud, alt tænkes ind i nye retter.

 

Rikke har 12 års erfaring med at lave mad til børn og hun ved, hvad der kan få børn til at spise noget, som de ikke er vant til. Hun laver forskellige projekter på sin arbejdsplads i udflytterbørnehaven for at få børn til at spise grønt. Derfra ved hun, at det bl.a. er vigtigt at lade børn lege med maden. Det er med baggrund i Rikkes viden, at Børns Værd her kan komme med 3 forslag til, hvor dan du får dit barn til at spise mere grønt:

  1. Giv fx børnene 5 forskellige slags bønner og lad dem lege med dem. De kan lime dem op på et stykke papir, bygge et hus og sætte glimmer på. Lav derefter en ret, hvor der er bønner i.
  2. Tegn med rødbedens saft eller lav rødbedetryk. Lav derefter et måltid med bagte rødbeder.
  3. Sæt børn sammen, når de skal spise nyt. Det giver børn et stort sammenhold at spise den samme mad. De bliver måske mere madmodige, når de ser andre spise noget, som de ikke har smagt derhjemme.

 

Facts

Børnehaven Riiset, hvor Rikke Hoffmann arbejder, hører hjemme i Københavns Kommune. Børnehaven har siden 2019 været en del af en Mad- og Måltidsstrategi, der blandt andet handler om at lave sundere og mere klimavenlig mad. Målet for kommunen er at have reduceret klimaaftrykket med 25 % i 2025. 

I Københavns Kommune er der rigtig mange daginstitutioner, og næsten 500 køkkener. Daginstitutionerne og køkkenerne har en stor effekt på kommunens klimaaftryk. Foreløbige tal viser i en statusrapport fra slutningen af 2023, at de i Børne- og Ungdomsforvaltningen har reduceret deres klimaaftryk med 18,5 procent (kilde: Kosmopol den 20. februar 2024).

 

Børn, der spirer i fremtiden 2024

Børn skal ikke kun lære at så deres egen mad, men også lære at spise det, de høster.

I Børns Værd mener vi, at forældre og dagtilbud er med til at danne de kommende generationers grønne vaner. Børn er vores alles fremtid, og det er bl.a. fra forældre og dagtilbud, at børn kan få nogle gode grønne vaner, som de tager med sig resten af livet. Et grundlag, de bruger til at træffe rigtig mange valg, på egne, deres kommende børn og planetens vegne.  

Kvaliteten i landets dagtilbud er desværre meget svingende, så det er ikke alle børn, der lærer at spise sundt og grønt i dagtilbuddet. Derfor er det helt nødvendigt, at vi også får forældrene med på bølgen”, nævner forperson i Børns Værd Nanna Kornerup. ”Jeg kunne ønske, at alle børn fik samme mulighed for at få en sund grøn tilgang til livet i dagtilbuddene. Men så længe kvaliteten i landets dagtilbud er så svingende og når kvaliteten er nedadgående pga. mangel på pædagoger, er det langt fra realistisk, at det er en opgave, som dagtilbuddene vil kunne løfte alene. Og det er da heller ikke dagtilbudenes ansvar at børn spiser grønt, det er i sidste ende forældrenes. Vi ønsker at inspirere til hele barnets dagligdag.” (ibid).

I nogle af landets vuggestuer og børnehaver serveres der grøn mad, som er lækkert og indbydende. Men langtfra i alle, og det er problematisk ift. at sikre alle børn en naturlig viden og tilgang til grønsager og sund mad. ”Som vi alle ved er det svært at ”lære en gammel hund, nye tricks”. Som vi i Børns Værd ser det, er det oplagt at lære børn at spise grønt tidligt. Og oplagt, at vi som samfund tænker børn meget mere ind i den grønne omstilling og klimaagenda, hvis vi gerne vil lykkes med at nå vores klimamål”, uddyber Nanna Kornerup.

Klimahandledag

Børns Værd bidrag til FNs klimauge – uge 17 – og klimahandledag er derfor at sende ideer ud på vores sociale medier om, hvordan forældre kan få børn til at spise mere grønt og herudover udgive tre børnevenlige grønne opskrifter på klimahandledagen – i samarbejde med en ernæringsekspert. Børns Værds bidrag sendes ud til ca. 3000 forældre via sociale medier, men det sendes også ud pr. mail til dagtilbud rundt i landet. 

Tiltaget indgår i Børns Værds årlige kampagne ”Børn, der spirer i fremtiden”. Kampagnen har fokus er på at udbrede viden om børns behov, bl.a. de aktuelle udfordringer med kvaliteten i landets dagtilbud – for at engagere den brede forældregruppe til at blive medlem – se mere

Børn er fremtiden

I Børns Værd arbejder vi for, at Danmark skal være det bedste land at være barn og ung i. Derfor er det vigtigt, at vi får alle til at forstå, at børn og unge er vores alles fremtid og derfor er ligeså vigtige for os alle at investere i, som klimaet er. Det er børnene, der skal håndtere klimaudfordringerne for os i fremtiden.

Derfor bidrager Børns Værd i år til den landsdækkende Klimahandledag med vores kampagne: Børn, der spirer i fremtiden. I år sender vi forældre og dagtilbud børnevenlige grønne opskrifter og tips til at lære børn at spise grønt.. Børn skal ikke kun lære at så deres egen mad, men også lære at spise det, de høster.

 

Facts om Klimahandledag

Grønne Nabofællesskaber har taget initiativ til Klimahandledagen, men dagen er for alle danskere, som vil gå sammen og gøre noget for klimaet. Grønne Nabofællesskaber er et fællesskab, som hele året hjælper danskere med at finde hinanden og sammen gøre deres hverdag mere klimavenlig.

Undersøgelser viser, at danskerne selv er klar til at gå i gang, og de er klar på handling fra politikere og virksomheder, men at mange har svært ved at se, hvad de kan gøre. Og om det overhovedet nytter. Spørger man forskerne, er de ikke i tvivl.

Missionen er derfor at få en national samtale i gang om, hvad der skal til for at skabe et klimavenligt samfund, så vi sammen kan træffe de vanskelige valg omkring det gode liv anno 2024 – som forbrugere, kollegaer, virksomhedsejere, politikere, forældre osv. For vi skal alle sammen i gang. Vi står overfor et fælles problem, og det kræver fælles løsninger.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *