fbpx

Børnenes Kampdag 2024 inkl. case 1

 

Børnenes Kampdag – En opfordring til handling for børnene 

Børnekonventionens fødselsdag  

Den 20. november markerer vi FN’s Børnekonvention, som blev vedtaget denne dag i 1989. UNICEF har gjort dagen til “Børnenes Dag”, en årlig fejring af børns rettigheder. Men i dag er der brug for mere end blot at fejre – vi har brug for at handle.  

En trivselskrise blandt børn og unge

På vores egne breddegrader står vi midt i en trivselskrise. Mange børn og unge bekymrer sig om klimaforandringerne og presses af en usund præstationskultur både i skolen og på sociale medier. Ifølge UNICEF kræver dette akut opmærksomhed og handling.   

Derfor vil vi i Børns Værd støtte op om Børnenes Dag som “Børnenes Kampdag”. For der er meget at kæmpe for – og vi har alle et ansvar for at sikre, at børnene får en tryg og sund fremtid. 

Børns mistrivsel starter tidligt 

Vi tror på, at forebyggelse af mistrivsel begynder allerede i de første år af et barns liv. Når vi sikrer børn en stabil og sund start – både i hjemmet og i dagtilbud – giver vi dem et solidt fundament til at håndtere livets udfordringer. Den indre stabilitet, som skabes i barndommen, ruster dem til at klare de kriser, der venter i fremtiden, fx klimakrisen, som børnene i dag bliver nødt til at tage ansvar for som voksne.  

Vi kæmper for børn hver dag 

Hos Børns Værd arbejder vi for at skabe konkrete forbedringer for børn og unge. Det kræver politisk vilje, fagligt stærke tilbud og bedre rammer for børnefamilier. Derfor kæmper vi for: 

1. Høj kvalitet og faglighed i alle tilbud til børn og unge 

En kvalitetsrapport fra foråret 2023 afslørede, at 90 % af de undersøgte daginstitutioner ikke opfyldte dagtilbudslovens krav. Det er ikke godt nok.   

2. Børns og unges stemme i politik 

 I flere årtier er børn og unge blevet nedprioriteret politisk. Resultatet ser vi nu med historisk høj mistrivsel. Det er på tide, at deres stemmer bliver hørt – og prioriteret.

3. Bedre rammer for børnefamilier

   I Danmark har børn og deres familier dårligere vilkår end i vores nabolande. For eksempel har forældre ikke ret til at passe deres syge børn. Det skal ændres.  

 

Vidste du?

Danmark er det eneste nordiske land, hvor FN’s Børnekonvention ikke er indarbejdet i lovgivningen. I Norge har den været en del af loven i 20 år.  

Hvorfor betyder det noget?

Det betyder, at børn i Danmark ikke har den samme retssikkerhed som børn i de andre nordiske lande. Retssikkerhed beskytter borgere mod vilkårlige indgreb fra myndighederne – og børnene er de mest sårbare.  

Vi har alle et ansvar

Børn og unge er vores fremtid, men vi kan ikke forvente, at de alene skal løse de udfordringer, vi efterlader til dem. Det er vores ansvar som samfund at skabe de bedste vilkår for deres opvækst og sikre, at deres rettigheder respekteres.  

På Børnenes Kampdag opfordrer vi alle – forældre, fagfolk, politikere og borgere – til at handle. Sammen kan vi skabe en verden, hvor børns rettigheder og trivsel altid er i centrum.

 

Case: Når hverdagen bliver utryg for børnene

Forestil dig en almindelig dag i dit barns hverdag i dagtilbud. En dag, hvor de skal føle sig trygge og set, men hvor noget går helt galt.  

Ved et bord sidder tre børn og har en rolig samtale. Alt virker normalt, men pludselig rejser et af børnene sig og uden varsel griber fat om halsen på en pige, der går forbi. Pigen råber “Nej!” og bryder grædende sammen. Situationen eskalerer hurtigt – barnet lægger pigen ned på gulvet og placerer sig selv delvist oven på hende. Pigens gråd ændrer sig til panik, men barnet stopper ikke.  

Den voksne i situationen forsøger  først at gribe ind verbalt. “Stop,” bliver der sagt i et roligt, men bestemt toneleje. Men det virker ikke. Situationen er ude af kontrol, og den voksne må fysisk gribe ind for at beskytte pigen. Den voksne skiller børnene ad og tager den grædende pige på skødet for at trøste hende. Hun kryber helt ind til i den voksnes favn, tydeligvis chokeret og bange.  

Men før den voksne kan nå at tænke, går barnet videre. Det griber fat om halsen på en anden pige og trækker hende tværs gennem rummet, mens hun skriger og græder. Den voksne råber “STOP!”, men barnet fortsætter, som om det hele er en leg. Det lægger pigen ned og begynder at slå hende med knyttede næver.  

Hvordan ville du reagere som forælder, hvis det var dit barn, der oplevede dette?  

Derfor er vi her – og derfor har vi brug for dig  

Denne situation er desværre virkelighed for mange børn i Danmark. Det er en beretning vi har fået ind fra en tidligere pædagog fra Gentofte Kommune, som ønsker at være anonym.

Utrygge hverdage, hvor der ikke er nok voksne til at skabe den nødvendige ro, eller hvor børn med særlige behov ikke får den støtte, de har brug for, påvirker ikke kun dem, men også deres omgivelser.  

Børne – og Undervisningsministeren vil gerne vise at alt går godt med inklusionens i landets dagtilbuds og skoler, men det er desværre ikke det vi hører fra forældre og fagprofessionelle. Ovennævnte case er et eksempel herpå.

Hos Børns Værd arbejder vi hver dag for at sikre bedre rammer for børn i skoler og dagtilbud – rammer, hvor alle børn kan trives og være trygge. Men vi kan ikke gøre det alene.  

Som medlem af Børns Værd er du med til at kæmpe sammen med os.

Du kan være med til at gøre en forskel. Bliv medlem i dag og hjælp os med at skabe trygge og udviklende miljøer for alle børn i Danmark.  

Fordi ingen barn skal være bange for at gå i skole eller institution. Bliv medlem i dag

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *