Hjælp os
med at sætte fokus på, at børn og unge skal prioriteres politisk
Med kampagnen “Børn, der spirer i fremtiden” fra 2023 ønskede vi i Børns Værd at sætte fokus på, at det vi vander og prioriterer, gror og blomstrer.
Vores “Børn, der spirer i fremtiden” kampagne i forbindelse med klimahandledagen 2024 – kan du finde her
Lige nu viser forskningen fortsat, at der desværre er udbredt mistrivsel blandt vores børn og unge. Næsten hver 2. ung oplever en grad af mistrivsel. Eksperter påpeger, at tallene for børn der forsøger selvmord, er bekymrende.
Risikoen for at vi som samfund skaber mere mistrivsel er enorm, hvis vi ikke ændrer kurs.
Lad os vande og prioritere vores børn og unge ved at forbedre og stoppe yderligere forringelser af de tilbud, de møder gennem deres opvækst. Det vil sige dagtilbud, SFO’er og skoler m.m.
Lad os gøre en forskel – sammen!
Hvad kan du gøre?
Del budskab
Vi har brug for dit engagement. Del vores budskab med dem du kender
Hvorfor trives børn og unge ikke?
Årsagerne til børn og unges mistrivsel kan være mange. Men fagfolk udtaler, at fx manglende kompetente pædagoger i dagtilbud, som kan give omsorg og støtte til det enkelte barns udvikling, kan være en af årsagerne til den eksplosive mistrivsel, vi ser i dag.
Der bliver stadig gjort besparelser på skole- og fritidsområderne i kommunerne. Der vil mangle ca. 14.000 pædagoger og 13.000 lærere i 2030*, hvilket vil betyde yderligere kvalitetsforringelser. Så mange børn og unge vil fortsat være i stor fare for at mangle den nødvendige kompetente voksenstøtte i de tilbud, som de er en del af gennem en opvækst.
Det betyder, at vi som samfund risikerer at tabe børn på gulvet – hver dag! Det kræver handling og politisk prioritering.
*Tal fra analysen ‘Behovet for velfærdsuddannede i 2030’ er udarbejdet af DAMVAD Analytics for Danske Professionshøjskoler i foråret 2021. Analysen fremskriver udbuddet og efterspørgslen efter fx. pædagoger og lærere frem mod 2030, både på landsplan og fordelt på landsdele.
Vidste du?
At en opgørelse over selvmordsforsøg blandt børn i alderen 0-14 år lavet af Sundhedsstyrelsen 2021, viser, at der er 4 børn i Danmark, som forsøger at begå selvmord hver dag…*
Der var gratis blomsterfrø til de første
Meld dit barn og resten af familien ind som familiemedlem af Børns Værd og få gratis blomsterfrø til at dele ud i fx. dagplejen eller i børnehaven. Skynd Jer, hvis I vil sikre Jer vores gratis blomsterfrø.
Så sammen med børnene enten hjemme eller i deres dagtilbud – fx ved plantedag eller anden hyggelig begivenhed.
Se her hvordan du kan blive familiemedlem.
NB. lageret er tømt.
Vi har derudover placeret gratis blomsterfrø lokalt, hvor Børns Værd hører til. Derfor vil du måske se gratis frø, hvis du kommer her i vores nærområde i Nordsjælland.
Sådan sår I jeres frø
Frøene kan sås fra april til september i en dybde på 0,5 cm. Gerne solrigt. Blomstringen er fra maj til oktober. Blomsterblandingen indeholder op til 20 forskellige flerårige blomster og sorterne kan sås i mager og fed jord. Frøene kan sås i haven, højbede, altankasser og krukker. Undgå gødning.
Giv din støtte her & nu
Vil du vide mere ?
Vi har samlet en række artikler og andet læsestof til dig, som vil vide mere om fx. den aktuelle situation for børn og unge.
Læs mere om mistrivsel og pædagogmangel i dagtilbud
Læs aktuelle artikler om bl.a. mistrivsel i skolen
“Vi skal se børn, som de er, og ikke kun som det, de skal blive til”, af børneforsker Grethe Krag-Müller, BUPL, 2023: “Det gode børneliv, børns trivsel og udvikling bygger ifølge Grethe Kragh-Müller på begreberne being, belonging og becoming. Being handler om at være til og være barn med ret til barndom for barndommens egen skyld. Belonging handler om behovet for at høre til i flokken. Becoming handler om, at barnet skal udvikle færdigheder og kompetencer for at kunne begå sig i det samfund, det vokser op i”.
Din støtte muliggør vores arbejde for børn og unge
Vi får hver dag ny viden om udfordringer og manglende kvalitet i tilbud for børn og unge. Det kan omhandle alt lige fra elendig normering, manglende vikardækning i dagtilbud og manglende uddannet personale i skolen – til oplevelser om gentagen vold i en klasse og ingen hjælp ved bekymring om mistrivsel.
Vi handler på den viden.
Når du støtter Børns Værd mulliggør du vores arbejde med fx at beskrive den virkelighed, som børn og unge og deres forældre oplever hver dag.
Det er en vigtig stemme, hvis vi skal udfordre de strukturelle betingelser, som har stor betydning for det enkelte barn og unges udviklingsmuligheder.
Få hjælp, hvis du (eller en du kender), har det svært
Se her. Der findes mange steder, du kan ringe eller skrive og få hjælp, hvis du har det svært. Her er et par udvalgte tilbud.
Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan du kontakte Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201 alle årets dage i tidsrummet 11.00-04.00. Du er anonym og må gerne ringe flere gange. Det er også muligt at skrive eller chatte med Livslinjens rådgivere.
- Psykiatrifondens rådgivning kan kontaktes online eller på 39 25 25 25.
- Ung på linje kan kontaktes online eller på 70 12 10 00.
- Børnetelefonen kan kontaktes på 116111.